Chocklad-hasselnötssmör

Home / Blogg / Chocklad-hasselnötssmör

Ingredienser

  • 2,5 dl (200 g) socker
  • 1,2 dl vatten
  • 550 g rå hasselnötter
  • 1,2 dl osötat kakaopulver
  • 1 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 msk olivolja extra virgin
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Sprid ut hasselnötterna på en bakplåt. Rosta i ugnen tills skalet är nästan svart, ca 15 minuter. Rör om nötterna efter ca 7 min för att säkerställa en jämn färg.
  3. För att ta bort yttersta skalet, häll hasselnötterna i en ren kökshandduk. Gnid tills det mesta har lossnat.
  4. Täck en bakplåt med folie.
  5. Blanda socker och vatten i en 1 liters kastrull. Täck och låt blandningen sjuda på medelvärme. Ta av locket och skrapa sidorna av kastrullen med en blöt pensel. Täck och koka i 2 minuter eller tills sockret är helt upplöst. Ta av locket och koka tills sirapen ser ut som ljus lönnsirap.
  6. Häll över blandningen omedelbart på bakplåten. Vippa plåten för att sprida kolan så tunt som möjligt. Låt svalna fullständigt, cirka 15 minuter.
  7. Bryt i små bitar och lägg i kannan och fäst locket.
  8. Välj hastighet 1.
  9. Starta maskinen och öka hastigheten sakta till 5.
  10. Mixa i 15 sekunder. Stäng av maskinen och öppna locket.
  11. Lägg sedan nötterna i kannan och fäst locket.
  12. Välj hastighet 1.
  13. Starta maskinen och öka hastigheten sakta till 10, slutligen till full effekt (High).
  14. Mixa i 1 minut, använd tampen för att pressa ned ingredienserna mot bladen. Stäng av maskinen och öppna locket. Skrapa ner innehåller på sidorna. Fortsätt mixa tills nötterna blivit friflytande.
  15. Lägg resten av ingredienserna i kannan och fäst locket.
  16. Välj hastighet 1.
  17. Starta maskinen och öka hastigheten sakta till 10, slutligen till full effekt (High).
  18. Mixa i 2 min, använd tampen för att trycka ned ingredienserna mot bladen.
Related Posts

Leave a Comment

nio + 1 =